Napelemes rendszer részei 2018-11-21T14:02:50+00:00

Napelemes rendszer részei

Milyen összetevői vannak napelemes rendszernek?

 • Napelemek: A napelemek alakítják át a nap sugárzását elektromos energiává, közvetlen módon biztosítva a szükséges villamosenergiát.
 • Inverter: Az inverter egy áramátalakító készülék, amely a napelemek által termelt egyenáramot ( DC ) váltóárammá ( AC ) alakítja át. Ennek segítségével tudják a gépek, berendezések felhasználni a villamos energiát.
 • Túlfeszültség levezetők, megszakítók, tűzvédelmi kapcsoló: Ezek a berendezések adják a rendszer üzembiztonságát és védik az esetleges túláramtól a rendszert.
 • Ad-vesz mérő: Az áramszolgáltató felszerel egy oda-vissza mérő villanyórát, amely segíti a fogyasztókat nyomon követni a fogyasztást. Amennyiben többet termel a napelemes rendszerünk, mint amennyit elhasználunk, úgy a többlet energiát a már meglévő elektromos hálózatba tápláljuk vissza és más fogyasztó használja el. Ezt is méri az ad-vesz mérő.
  Így a meglévő elektromos hálózat ingyen akkumulátorként funkciónál.
 • Monitoring rendszer: Az Energiamonitoring által telepített inverter internetes kommunikációjával a monitoring rendszer folyamatosan nyomon követi a napenergia termelést és jelzi, hogy a teljes rendszer megfelelően működik-e. A termelési adatok akár mobil eszközről is a világ bármely pontjáról nyomon követhetőek.
  Amennyiben probléma merülne fel működés közben, a rendszer automatikusan értesít és a hiba azonnal elhárítható.
Napelemes rendszer részei
 1. Napelem .
 2. DC oldali túlfeszültség védelem és megszakítók
 3. Inverter
 4. Ad-vesz mérőóra